STIWOT Reizen

Soesterberg Meeting - 18 september 2005

Na een tussenpauze van bijna één jaar was het op 18 september 2005 dan eindelijk weer eens zover. Op deze datum werd door STIWOT een bijeenkomst georganiseerd in Dorpshuis Burgstede te Soesterberg. Over de datum van deze bijeenkomst was wel degelijk goed nagedacht maar bij nader inzien bleek het organiseren van een bijeenkomst in het “Market Garden – Weekend” toch een idee te zijn dat ons bezoekers heeft gekost.

Ondanks het feit dat er al verschillende afzeggingen waren binnengekomen begonnen de bestuursleden en projectleiders ‘s morgensvroeg om 10.00 uur toch vol goede moed aan het opbouwen van de meeting. Het vele gesjouw en geschuif resulteerde er dan ook in dat rond 11.00 uur de eerste bezoekers ontvangen konden worden in een zaal die goed gevuld was met expositiemateriaal en informatie over de verschillende STIWOT projecten.

de locatie

Bij binnenkomst liepen de bezoekers als eerste aan tegen een stand met het thema “Meidagen 1940”. Deze stand was gevuld met een grote collectie boeken over het thema, drie bustes met originele uniformen en verschillende helmen, bajonetten en andere originele items. Dat deze stand zeker de interesse van de bezoekers had bleek wel uit het feit dat er gedurende de hele middag mensen stonden te lezen en kijken.

Ook de site www.ww2awards.com was vertegenwoordigd door middel van een stand. Op de verschillende tafels waren diverse originele onderscheidingen en oorkondes te bezichtigen. Ook kon bij deze stand meer informatie verkregen worden over het alsmaar groeiende project WW2Awards en haar inhoud. Dat deze site zich in de belangstelling van velen mag verheugen bleek wel uit het feit dat de stand in de loop van de middag werd bezocht door een persoon die Henry McAnelly, 1st Airborne Division, persoonlijk heeft gekend en ons graag van meer informatie wilde voorzien. In de toekomst zullen we hier zeker mee aan de slag gaan.

de ww2awards.com-stand

Eén van de populairste stands tijdens de STWOT bijeenkomst was de stand van www.wo2shop.nl. Jeroen Koppes en Frank van der Drift hadden tientallen kilo’s aan leesvoer met zich meegesjouwd en hier werd dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Gedurende de hele dag hadden geïnteresseerden de mogelijkheid om met name de wat kostbaardere boeken eens daadwerkelijk in de hand te houden en meerdere malen resulteerde dit dan ook in een bevredigende aankoop.

Voor de stand van de WO2Shop werden ook de prijswinnaars van verschillende STIWOT Quizzen beloond met een mooie prijs. Door Toys Unlimited waren ditmaal twee schitterende Action Figures en een schaalmodel inclusief diorama van een STUG III beschikbaar gesteld. Na een hand en een kort woordje van de voorzitter van STIWOT namen de prijswinnaars hun prijzen in ontvangst waarna deze bewonderd werden door de overige bezoekers.

de prijsuitreikingen de prijsuitreikingen

Wanneer we hierna ons rondje door de zaal vervolgden kwamen we terecht bij de infostand van “STWOT Reizen”. Hier konden bezoekers de sfeer van eerdere STIWOT Reizen proeven door middel van twee reportages die een prominente plek op de stand innamen. Naast het verslag van de Battlefield Tour naar de Grebbeberg van dit jaar was ook het verslag van de Arnhem – Oosterbeek Battlefield Tour hier nogmaals te lezen. Daarnaast konden de bezoekers met behulp van een enquête hun wensen met betrekking tot een toekomstige STIWOT Reis kenbaar maken. De reacties van de bezoekers op de voorgestelde Battlefield Tours waren uitermate positief en voor 2006 staan dan ook alweer één of misschien wel meerdere Battlefield Tours in de planning.
De stand van www.oorlogsmusea.nl sloot mooi aan op de stand van STIWOT Reizen. Met behulp van de informatie afkomstig van deze site werden door de bezoekers zelf al snel wat Battlefield Tours in elkaar gedraaid en werden de wensen de hieruit voortvloeiden kenbaar gemaakt op de enquête formulieren.

Erg bijzonder was ook de stand met originele Duitse communicatie apparatuur van Sjoerd van der Wal. Vele bezoekers hebben zich gebogen over de meer dan 60 jaar oude techniek van onder andere een Duitse U-boot radio, veldtelefoon en centrale. Het mooiste van alles was echter de veelal werkende staat waarin de apparatuur zich bevond en de deskundigheid van de eigenaar.

Sjoerds 'mobieltje'

De invulling van de STIWOT bijeenkomst werd natuurlijk vervolmaakt met een STIWOT Informatiestand en een STIWOT zithoek. Al met al was het een zeer informatieve maar ook gezellige meeting. Het was goed om oude bekenden weer eens te spreken en kennis te maken met nieuwe gezichten. Ondanks de achteraf ongelukkige datum was deze STIWOT bijeenkomst naar mijn mening zeker een succes. Ik kijk in ieder geval al weer uit naar het vervolg!

Barry van Veen
Alle foto's: © STIWOT, Barry van Veen & Jeroen Koppes