STIWOT Reizen

STIWOT Medewerkersdag 2013

Op zaterdag 6 april organiseerde STIWOT een speciale dag voor haar medewerkers. Omdat het onderlinge contact vaak via de computer gaat, is het erg leuk om ook eens de gezichten achter de namen te zien. De bijeenkomst vond plaats in Arnhem en de sfeer was erg gemoedelijk.

Na de lunch was er een korte battlefieldtour georganiseerd. Onder leiding van Jeroen Niels liepen we vanaf Hotel-restaurant Van der Valk over het terrein van Papendal in de richting van de spoorlijn Arnhem-Ede. Onderweg stonden vooral de gebeurtenissen van dinsdag 19 september 1944 centraal. Toen werd er in dit gebied namelijk een heftige strijd geleverd tussen de eenheden van de 4th Parachute Brigade en de Duitsers die zich langs de Amsterdamseweg en Dreijenseweg hadden opgesteld.Na een wandeling van ruim een uur door de bossen en heidevelden noordelijk en oostelijk van Wolfeze kwamen we uit bij de Glider Expositie Wolfheze van Paul Hendriks. Hier kregen we van Paul een uitgebreide toelichting op zijn collectie. Ook vertelde hij over de logistieke operatie die achter operatie Market-Garden schuil ging en wat dit heeft gevraagd van de Britse oorlogsindustrie van die tijd.

Aan het einde van de middag liepen we weer terug richting Van den Valk en was de STIWOT Medewerkersdag ten einde gekomen. Het was een gezellige, maar vooral laagdrempelige manier om wat meer te weten te komen van de mensen achter de namen. De dag was daarom zeker voor herhaling vatbaar...!Uitleg over de posities van de verschillende eenheden rond Landingszone 'L'.Jeroen vertelt over de posities van het 4th Parachutisten Brigade Hoofdkwartier dat hier in positie lag.Schotse hooglanders begrazen tegenwoordig het natuurgebied. Enkele ervan kwamen we tegen tijdens de wandeling.Hier vertelt Jeroen over Captain Queripel van het 10e Parachutisten Bataljon. Voor zijn acties op 19 september werd hem postuum het Victoria Cross werd verleend.Aangekomen bij de Glider Expositie Wolfheze vertelt Paul uitgebreid over de collectie en de logistieke organisatie achter operatie Market Garden.Eťn van de meest in het oog springende objecten is de romp van een Horsa zweefvliegtuig. Hiermee legde hij de basis voor de expositie zoals die vandaag de dag te zien is.Op de terugweg stonden we stil bij het tunneltje onder de spoorlijn, dat gebruikt werd om de jeeps, kanonnen en andere materieel aan de andere kant van de spoorlijn te krijgen. De plek markeert ook de plaats waarlangs een aantal jeeps van het Reconnaissance Squadron reden toen ze op 17 september in een Duitse hinderlaag liep.