STIWOT Reizen

Verslag Soldaat van Oranje quizwinnaar

Vanwege de 93ste geboortedag van Erik Hazelhoff Roelfzema had de stichting Peter Tazelaar een prijsvraag uitgeschreven, die bestond uit het geven van een persoonlijke betekenis aan het begrip ‘Soldaat van Oranje’. De betekenis die ik aan het begrip had gegeven bleek de winnende te zijn en daarom werd ik door de stichting Peter Tazelaar uitgenodigd voor een rondleiding langs de Haagse verzetsadressen en een overnachting in het Scheveningse Kurhaus. De rondleiding vond plaats op zaterdagmiddag 3 april. De overnachting in het Kurhaus was aansluitend van zaterdag op zondag. Ook de heer Van den Oever, die tweede was geworden, was uitgenodigd voor de rondleiding.

De rondleiding langs de Haagse verzetsadressen werd gegeven door de historicus Victor Laurentius. Hij is auteur van het boek ‘De Grote Tazelaar. Riddel en Rebel’ dat vorig jaar is verschenen en tevens oprichter van de stichting Peter Tazelaar. We hadden zaterdagmiddag om 12 uur met z’n drieën afgesproken bij de receptie van het Kurhaus. Na elkaar te hebben ontmoet begon de rondleiding.

Vanaf het Kurhaus liepen we naar de boulevard. Ondertussen vertelde Victor ons over de missie die Peter Tazelaar en Erik Hazelhoff Roelfzema hebben uitgevoerd in de Tweede Wereldoorlog. Het doel van hun missie was het tot stand brengen van het ‘Contact Holland’. Dit hield in dat een betrouwbaar en goed georganiseerde radioverbinding gelegd moest worden tussen Nederland en Engeland, om zodoende actuele inlichtingen in Engeland binnen te krijgen over de situatie in bezet Nederland. Naast deze taak kwam er nog een opdracht van koningin Wilhelmina bij. Zij wilde graag een aantal belangrijke Nederlanders naar Engeland laten overbrengen. Hiervoor zouden Hazelhoff Roelfzema en Tazelaar moeten zorgen. Samen zouden Hazelhoff Roelfzema en Tazelaar vanuit Engeland naar de Hollandse kust bij Scheveningen varen. Hazelhoff Roelfzema zou vervolgens Tazelaar afzetten aan het strand. Tazelaar zou in bezet gebied moeten zorgen voor het opzetten van de radioverbinding en het bij elkaar brengen van de belangrijke Nederlanders in Scheveningen voor hun overtocht naar Engeland. Voor deze opdracht was Tazelaar heel geschikt vertelde Victor, want hij was een echte James Bond.

Erik Hazelhoff Roelfzema

Aangekomen op de boulevard liet Victor een plaquette (met als titel ‘Soldaat van Oranjestrand’) zien die herinnert aan de missie van Erik Hazelhoff Roelfzema en Peter Tazelaar. De plaquette is bevestigd aan de reling van de boulevard, vlakbij het Kurhaus. Dit suggereert dat Tazelaar ook op die plek aan land is gezet door Hazelhoff Roelfzema. Victor vertelde ons dat dit echter niet de plek is waar dat is gebeurd. De plaquette hangt dus eigenlijk op de verkeerde plek. Vanaf de boulevard liepen we vervolgens het strand op. Victor wees ons de plek waar Peter Tazelaar in 1941 werkelijk aan land is afgezet. Dit was tevens de plek waar de Nederlanders die naar Engeland gebracht moesten worden zouden worden opgehaald. Deze plek is vlakbij het kleine piertje, ongeveer 300 meter ten noorden van de grote pier. Eenmaal aangekomen op deze locatie vertelde Victor ons uitgebreid hoe de landing in zijn werk is gegaan. Hij las ons daarbij op meeslepende wijze de landingspassage voor uit het boek ‘Soldaat van Oranje’ van Erik Hazelhoff Roelfzema.

Na uitgebreid foto’s te hebben gemaakt van de landingsplek volgden we de route die Peter Tazelaar toentertijd heeft gelopen over de boulevard, wat toen ‘Sperrgebiet’ was. Victor vertelde ons dat Peter Tazelaar dit toen niet wist. Tazelaar heeft daarom enorm geluk gehad dat hij niet ontdekt is. Vanaf de Boulevard liepen we richting de Gevers Deynootweg. Victor vertelde dat Peter Tazelaar bij het Gevers Deynootplein in de tram was gestapt op zijn weg naar Vlaardingen, waar hij burgerkleding zou ophalen voordat hij terug zou gaan naar Den Haag voor het uitvoeren van zijn opdrachten.

Vervolgens liepen we naar de Middelburgsestraat 21. Daar aangekomen liet Victor ons het huis zien vanwaar Peter Tazelaar pogingen ondernam om de belangrijke Nederlanders naar het strand te brengen. De belangrijke Nederlanders zouden dan aan de kust worden opgepikt door Erik Hazelhoff Roelfzema. Deze pogingen zijn niet gelukt. Na het bezichtigen van het adres aan de Middelburgsestraat zijn we naar de Groningse straat gelopen. Vanaf deze locatie zijn evens pogingen ondernomen om de belangrijke Nederlanders te laten oppikken, ook deze zijn niet gelukt vertelde Victor ons. Vanaf de Groningse straat hebben we de weg naar het strand gelopen die Tazelaar en de anderen ook hadden gevolgd tijdens hun poging aan de kust contact te leggen met Hazelhoff Roelfzema. Victor vertelde dat het ‘contact Holland’ mislukte door onder andere een niet werkende zender en arrestaties van verzetsmensen in Scheveningen. De arrestaties leidden ertoe dat het voor Peter Tazelaar niet langer veilig was zich in Scheveningen te vertonen. Begin 1942 vertrok Tazelaar daarom naar Zwitserland. Via Frankrijk, Spanje en Portugal kwam hij in april 1942 weer in Engeland terecht.

het boek Vervolgens zijn we via de boulevard teruggelopen naar het Kurhaus voor de lunch. De lunch werd ons aangeboden door de stichting Peter Tazelaar. Aangekomen in het Kurhaus overhandigde Victor ons beide een gesigneerde versie van zijn boek ‘De grote Tazelaar. Ridder en Rebel’. We waren hier erg blij mee! Vervolgens nuttigden we onze lunch, die heel goed smaakte.

Na de lunch zijn we naar Leuvensestraat 70 gelopen. Naar dit huis had Hazelhoff Roelfzema agent Van der Reijden gestuurd, nadat Hazelhoff Roelfzema hem aan land had gezet. Tevens had Tazelaar hier ondergedoken gezeten vertelde Victor. Tot slot zijn we naar het ‘Oranjehotel’ (de gevangenis) gelopen. Voor velen tijdens de oorlog moet het een nachtmerrie zijn geweest hier te verblijven. Bij het ‘Oranjehotel’ eindigde de rondleiding. Victor en ik namen afscheid van de heer Van den Oever. Daarna zijn Victor en ik teruggelopen naar het Kurhaus. De rondleiding van Victor was enorm informatief en werd op een enthousiaste manier gegeven. Van de rondleiding heb ik daarom veel opgestoken. De geschiedenis van de geheime missie van Peter Tazelaar en Erik Hazelhoff Roelfzema is voor mij gaan leven nu ik de locaties heb gezien. De moedigheid van de beide Engelandvaarders heeft grote indruk op me gemaakt.

De rest van de zaterdag had ik voor mezelf. ’s Avonds heb ik een strandwandeling gemaakt. Toen het donker was geworden heb ik kunnen ervaren hoe de landing van Peter Tazelaar op het Scheveningse strand ongeveer geweest moet zijn. Daarna heb ik kunnen genieten van een muzikaal optreden in de Kurzaal van het Kurhaus en heb ik aantekeningen gemaakt van de rondleiding die Victor ons had gegeven. Mijn kamer in het Kurhaus was van alle gemakken voorzien. Het verblijf in het hotel was daarom erg aangenaam. Zondag aan het eind van de ochtend ben ik na een uitgebreid ontbijt, die mij was aangeboden door de stichting Peter Tazelaar, vertrokken uit het hotel. Vervolgens heb ik de tram genomen naar het centraal station in Den Haag waar ik weer in de trein ben gestapt richting Groningen.

Al met al kijk ik terug op een zeer geslaagd weekend. Graag wil ik de stichting Peter Tazelaar en Victor Laurentius hartelijk danken voor de leuke en interessante rondleiding en het aangename verblijf in het Kurhaus.

Ruben Regterschot
Foto Erik Hazelhoff Roelfzema: © Jan Louis van den Oever.