STIWOT Reizen

Fotoverslag Fort Villy-la-Ferté 2012

Fort Villy-la-Ferté in de Franse Ardennen maakte onderdeel uit van de Maginotlinie. Tijdens de Duitse inval in mei 1940 werd er zwaar gevochten om het fort. Het complete garnizoen kwam om tijdens de strijd. Een fotoreportage van een bezoek aan het fort en het monument ter nagedachtenis aan de verdedigers van het fort.

Fort Villy-la-Ferté is één van de vier posities in de zogenoemde Tête du Pont de Montmédy, een saillant in de Franse verdedigingslinie langs de Belgische grens. In 1935 werd begonnen met de bouw en een geplande uitbreiding van het front vond geen doorgang vanwege de Duitse inval. Het was naar verhouding geen sterk fort en ongeschikt voor een langdurige belegering. Het garnizoen telde ruim 100 manschappen.

De strijd om het fort begon op 15 mei en eindigde op 19 mei 1940. Begin juni, toen het fort in Duitse handen was, werden de lichamen van de slachtoffers ontdekt. Hun gasmaskers hadden hen niet kunnen beschermen tegen koolstofmonoxidevergiftiging als gevolg van de brand die binnen uitgebroken was. Het complete garnizoen werd door de Fransen postuum onderscheiden met de Ordre de l’Armée.

Het fort is in oorspronkelijke staat behouden met de sporen van de strijd nog duidelijk zichtbaar. Het is tegenwoordig een monument op vastgestelde tijden toegankelijk voor publiek. Een kleine begraafplaats in de nabijheid is de laatste rustplaats voor een deel van de Franse slachtoffers van de strijd om het fort.