STIWOT Reizen

Fotoverslag Trier

Uw reporter bracht een bezoek aan het eeuwenoude Trier, gelegen in het prachtige Reinland-Palts. Deze stad werd in 1944 onderheven aan zware geallieerde luchtbombardementen en veel culturele erfgoed is daarmee verloren gegaan. Trier zag in 1945 strijd, toen Patton´s US 12th Army Group de stad betrad.

Zo beginnen we onze stadswandeling op de plek waar tot 1945 de Rijksabdij St. Maximin gestaan heeft. Deze abdij vindt zijn oorsprong in de 4e eeuw na Christus en werd vanaf 1802 to 1945 gebruikt als kazerne, gevangenis, school en garnizoenskerk. Het enige wat nog herinnerd aan de abij is de vrijstaande toegangspoort.De St. Maximin kerk, dat tot 1945 in gebruik was als garnizoenskerk overleefde de bombardementen en werd door de Duitse verdedigers gebruikt als bolwerk tegen het oprukkende Amerikaanse Leger. De kerk draagt nog steeds sporen van deze strijd.We vervolgen onze weg richting de oude binnenstad van Trier. Een paar honderd meter verderop doemt de Romeinse ´Porta Nigra´ op. Deze Romeinse bouwwerk was de noordelijke poort van Augusta Treverorum (nu: Trier) en staat sinds 1986 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het gebouw heeft de Amerikaanse bombardementen op Trier in 1944 goed doorstaan. De Duitse verdedigers gebruikte de Porta Nigra als steunpunt in 1945, toen het Amerikaanse Leger de stad betrad. Tegenwoordig zijn er op een paar plekken nog kogelinslagen zichtbaar.
De binnenstad ziet eruit alsof het daar altijd ongeschonden gestaan heeft. Schijn bedriegt, want wie goed kijkt kan nog op veel gebouwen de oorlogsschade vinden (zij het deels gerepareerd).
Kogelinslagen op een fontein.


En kogelinslagen op de Frankenturm, Trier's oudste gebouw.


De St. Gangolf kerk is op 21 en 23 december 1944 zwaar beschadigd geraakt als resultaat van zware Amerikaanse luchtbombardementen op Trier. In 1948 was de kerk volledig herbouwd.


Ook de Dom van Trier moest het ontgelden. Tegenwoordig zijn de scherfinslagen nog goed zichtbaar, zoals te zien is op de onderstaande foto's.

Vervolgens komen we aan bij de Basilica van Constantijn en het Keurvorstelijk Paleis ('s werelds mooiste rococopaleis). Deze twee culturele monumenten werden tijdens de Amerikaanse bombardementen op Trier zwaar beschadigd.
We eindigen deze tocht bij de Hochbunker van Trier. Deze bunker is tussen 1941 en 1943 gebouwd en was bedoeld als schuilplaats tijdens bombardementen. Het was tevens in gebruik als commandocentrum in 1945, tijdens de gevechten om de stad.

(De volgende foto's zijn gemaakt door Maurice Laarman)
[ommap]86[/ommap]