STIWOT Reizen

Fotoverslag Ravensbrück en het Sovjetleger

STIWOT-Forumlid Koos bezocht vorig jaar in Duitsland het voormalige vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Behalve de restanten van het kamp en de actuele herinneringsplaats fotografeerde hij er ook de sporen van het jarenlange gebruik van het kamp door het Sovjetleger ten tijde van de Koude Oorlog.

Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück ligt 85 km ten noorden van Berlijn en werd gebouwd in 1938. Direct na de bevrijding door het Rode leger op 30 april 1945 werd het kamp overgenomen door de Sovjets die het gebruikten om hun troepen er te huisvesten, pas na de Koude Oorlog vertrokken de Sovjets.Het voormalige kamp is onder te verdelen in drie delen:

1.) Resten van de voormalige Sovjetkazerne die er nu verlaten bij ligt.

2.) Woningen van de kampbewaking buiten het kamp die nu (gedeeltelijk) opgeknapt en bewoond zijn.

3.) Een deel van het kamp dat ingericht is als museum / gedenkplaats.Het fotoverslag begint bij het eerste gedeelte, de voormalige Sovjet kazerne die niet voor publiek toegankelijk is maar na een klimpartij kon de bezichtiging toch beginnen.Links: Alles is zwaar begroeid en ten prooi gevallen aan vandalisme. Rechts: Binnen vinden we tastbare bewijzen van de aanwezigheid van het Sovjetleger: kranten die gebruikt werden als behang.
De datum, 1982, is nog leesbaar.Rechts: Eén van de militairen is zijn jas vergeten.We vinden nog bedden en in één van de officierswoningen een zwembad.Links: De restanten van munitiekisten (leeg) zijn nog overal te vinden. Rechts: We verlaten het terrein en een eindje verderop vinden de we de woningen van de voormalige kampbewaking (officieren en manschappen). Het merendeel van deze woningen is weer opgeknapt na jarenlange leegstand en weer in gebruik genomen.Links: Sommige woningen van bewakers staan er echter nog vervallen bij. Rechts: Een paar honderd meter verderop is het museum en de gedenkplaats van concentratiekamp Ravensbrück.Links: De originele ingang toen & nu. Rechts: Direct achter de poort de appelplaats met daar omheen nog wat overgebleven gebouwen.Rechts: Eén van die gebouwen was in gebruik als gevangenis.Veel cellen zijn nu ingericht als gedenkplaats. Ieder land heeft een eigen cel / gedenkplaats.Links: Een cel in oorspronkelijke staat. Rechts: Ook buiten bevinden zich veel monumenten.

Gedenkmuur met daarop de verschillende moederlanden van de gevangenen, waaronder Nederland.Helemaal achter op het terrein staan nog wat originele fabrieksgebouwen.Links: Waar onder andere deze rol te zien is, die door gevangenen gebruikt werd om de wegen te egaliseren. Rechts: Verder veel foto's over het leven in het kamp.Tussen de gebouwen nog herinneringen achtergelaten door het Rode Leger na de Koude Oorlog.