STIWOT Reizen

Defilé Wageningen 2013

Op 4 en 5 mei is er in en rond Wageningen altijd veel te doen. Naast de dodenherdenking en het bekende bevrijdingsfestival is er ook een defilé op 5 mei. Het defilé vertrekt altijd vanaf het terrein "De Dreijen" van het Wageningen University and Research Centre. Op dit terrein was er ook een historisch publieksprogramma met static shows, veel muziek en informatiestandjes van musea en andere organisaties.

STIWOT was er uiteraard ook bij! Niet alleen om dit fotoverslag te maken, maar ook met een stand om de bezoekers te informeren over de doelstellingen van onze stichting.

Static shows en re-enactment

Er waren uiteraard ook dit jaar weer veel re-enactors aanwezig. Ze hadden de nacht op het terrein doorgebracht in hun tentjes. Er was een Sherman-tank aanwezig, een Achilles anti-tankgeschut en rijdende artillerie. Er waren ook vele jeeps en andere voertuigen aanwezig. De re-enactors deden hun best om jong en oud zo veel mogelijk te vertellen over alles wat er te zien was.

Musea, modelbouw en andere stands


Naast het harde militaire materieel waren er ook diverse organisaties en modelbouwers te vinden. Waaronder uiteraard onze eigen STIWOT PR-stand. Qua musea waren onder andere het museum De bewogen jaren 1939-1950 uit Hooge Mierde en Collectie '40-'45 uit Beekbergen aanwezig. Onder de modelbouwers was de Stichting PHantasy in Blue aanwezig met een schitterende Fokker C-X.

Parachutisten en fly-pass


Halverwege de dag was het tijd voor de parachutistendemonstratie. Een aantal parachutisten sprongen met mooie vlaggen uit een vliegtuig en wisten allemaal succesvol te landen op een klein veldje op het terrein. Later op de middag volgende een fly-pass van vier historische vliegtuigen; de Piper Supercub, DHC Beaver en Fokker S11 met een Spitfire mkIX.

MuziekAl vele jaren zijn er een groot aantal muziekkorpsen aanwezig. Sinds 2011 hebben zij op het plein de mogelijkheid om een show neer te zetten, iets wat een groot succes bleek. Het plein werd dan ook vorig en dit jaar weer gebruikt. Zo was er de hele dag door muziek te horen. In het defilé zelf liepen de muziekkorpsen uiteraard ook weer mee. Onder grote aanmoeding van Jeffrey, die bij elke langslopend muziekkorps enthousiast meetrommelde.

DefiléIn het defilé liepen uiteraard weer veel veteranen van alle leeftijden mee. Degene die iets slechter te been zijn konden met één van de vele voertuigen mee. Ook liepen er vele actieve militairen mee, waaronder een russische delegatie. Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, was ook even op het terrein aanwezig alvorens het defilé af te nemen.