STIWOT Reizen

Fotoverslag onthulling monument Halifax W7930

Op zaterdagmiddag 22 juni 2013 vond in Renswoude de onthulling van het monument voor de Handley Page Halifax W7930 YE-W plaats. De viermotorige Halifax bommenwerper was in de nacht van 22 op 23 juni 1943 op weg naar het Ruhrgebied om deel te nemen aan de luchtstrijd. De bommenwerper werd aangeschoten door afweergeschut bij Soesterberg. Ten zuidwesten van Renswoude volgde een fataal luchtgevecht met een Duitse nachtjager. Het toestel stortte neer op de boerderij 'De Wetering' welke volledig werd verwoest. De zeven bemanningsleden kwamen allen om het leven. De bewoners van de boerderij, de familie Vlastuin, kwamen met de schrik vrij.

Uw reporter was namens STIWOT bij de onthulling van het monument aanwezig en maakte van de ceremonie het onderstaande fotoverslag:Het monument ligt er voor aanvang van de ceremonie nog verlaten bij. Binnen in de opnieuw opgebouwde boerderij is een kleine expositie te zien met onder andere wrakstukken van de neergestorte Halifax.Groene rook kondigt de komst van een Merlin HC Mk3/3a helicopter van RAF Benson aan. De Merlin wordt gevlogen door een bemanning van RAF 78 Squadron. Het squadron waarvoor ook Halifax W7930 YE-W vloog.


De bemanningsleden van de Merlin helicopter na de landing samen met een vertegenwoordiger van de Nederlandse Luchtmacht.De ceremonie werd geopend door Ab Rebergen namens de organiserende werkgroep. Vervolgens werd voor de gemeente Renswoude het woord gevoerd door wethouder Didi Dorrestijn. Jan Stutvoet vertelde namens de organiserende werkgroep over de totstandkoming van het monument. Het slotwoord was voor Dikkie van de Brandhof als voorzitter van de Historische vereniging Oud Renswoude.Achter muziekvereniging "Ons Genoegen" aan gingen de belangstellenden vervolgens op weg naar de locatie van het monument. De belangstelling was groot, een teken dat de crash in Renswoude nog steeds leeft.


De Merlin helicopter houdt de wacht tijdens de ceremonie terwijl Bert van Beek het verhaal van de fatale vlucht van de Halifax toelicht.


De onthulling van het monument door nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden en de zonen van de huidige bewoners van de boerderij, nakomelingen van de familie Vlastuin.Het leggen van kransen door vertegenwoordigers van de Royal Air Force en de Koninklijke Luchtmacht. Aansluitend de volksliederen.Wim van de Burgt ontvangt van de nabestaanden een boek als dank voor al zijn onderzoek naar de crash. Het boek was eigendom van de omgekomen navigator James Ernest Woodward en zal aan de Historische vereniging Oud Renswoude toekomen. De nabestaanden ontvangen van Wim van de Burgt een bord met daarop informatie over en wrakstukken van de gecrashte Halifax.


Dick Lam brengt zijn speciaal geschreven lied over de Halifax ten gehore.Na afloop van de ceremonie weet de jeugd uit Renswoude niet hoe snel zij naar de Merlin helicopter moet sprinten. De bemanning ziet hier de lol van in en enkelen mogen zelfs in de cockpit plaatsnemen.En dan is het alweer tijd om af te sluiten. De Merlin helicopter stijgt op om weer terug te vliegen naar Engeland. Nog eenmaal vliegt de helicopter over de schuur waarop 70 jaar geleden Handley Page Halifax W7930 YE-W crashte.[center]Fl.sgt. E.A. Tipler
Sgt. L.D. Lingwood
Sgt. J.E. Woodward
Sgt. W.A. Anderson
Sgt. C.P. Johns
Sgt. T.H. Bell
Sgt. D.E. Tuddenham

They shall grow not old, as we that are left grow old:
Age shall not weary them, nor the years condemn.
At the going down of the sun and in the morning
We will remember them.