STIWOT Reizen

Herdenkingsplechtigheid Lancaster MG-N JB455

Gisteren (zondag 15 juni 2014) was uw reporter te gast op de herdenkingsplechtigheid voor de bemanningsleden van Lancaster MG-N JB455 (7th squadron RAF) te Anzegem (BelgiŽ). Lancaster MG-N JB455 had als opdracht fakkels uitgooien om de doelwitten te markeren voor de andere bommenwerpers. Op de terugweg van de bombardementen op de spoorwegknooppunten en vormingsstations/rangeerterreinen van Lens en Valenciennes, werden ze onder vuur genomen door een Duitse nachtjager, waarna de bommenwerper neerstortte nabij de hoeve De Bosschere.Voor zes van de zeven bemanningsleden (P/O Douglas Reginald Cooles (Navigator,) W/O John Devlin (Flight Engineer,) F/S Cyril John Weston, F/S Cecil Nicolson, F/S James Edward Watts en F/S Steward Donald Muir) werd Anzegem de laatste rustplaats. Deze zes personen liggen tevens begraven op het ereperk van de Commonwealth War Graves te Anzegem.

Piloot H.W. Thomson MC DFC overleefde als enige de crash nadat hij uit de bommenwerper werd geslingerd en zich kon redden dankzij zijn parachute. Hij bleef uit het zicht van de Duitsers (zijn verstopplaats is te zien op de tweede foto hieronder) en bleef enkele dagen ondergedoken bij de familie De Bosschere.

Odo De Bosschere reed samen met H.W. Thomson MC DFC per fiets naar WalloniŽ bij familieleden waarna de piloot dankzij het verzet erin slaagde om zich in Frankrijk terug bij zijn eenheid te voegen. Op 18 september 1948 crashte een vliegtuig dat deel uit maakte van de luchtbrug met Berlijn met aan boord H.W. Thomson MC DFC.