STIWOT Reizen

Proces van Neurenberg Toen & Nu

STIWOT-Forumlid Koos bezocht dit jaar Neurenberg en zet drie fotoseries online. De eerste ging over de nationaalsocialistische partijdagen en vooral over wat hier nog van te vinden is. Deze tweede reportage gaat over het processen van Neurenberg.

In Neurenberg vonden de processen van Neurenberg plaats. Er was voor Neurenberg gekozen omdat het gerechtsgebouw onbeschadigd was en er een gevangenis direct achter ligt. In het totaal werden 13 processen gevoerd tegen prominente leiders van het Derde Rijk, hoofdrolspelers bij de Holocaust, maar ook rechters en dokters.
Het bekendste proces van Neurenberg was tegen 24 kopstukken van het naziregime uit de Tweede Wereldoorlog. Het proces begon op 20 november 1945 en duurde tot 1 oktober 1946, toen het vonnis werd uitgesproken. In de praktijk waren het echter geen 24 personen maar 22; Martin Borman was niet aanwezig maar stond wel terecht, Robert Ley pleegde op 25 oktober 1945 zelfmoord.

Voor meer informatie kunt u het artikel op Go2War2.nl lezen.


In deze vleugel vond het proces plaats, het is nog steeds in gebruik als gerechtsgebouw maar te bezoeken.

Het proces werd streng bewaakt.


Dit is een foto van het eerste proces. Bij de foto's staan de naam en de straf die ze uiteindelijk opgelegd kregen. Hermann Göring pleegde de dag voor zijn executie zelfmoord.


Links: Het proces vond plaats in zaal 600. Rechts: Een kleurenfoto vanaf de andere kant genomen. De rechtszaal was voor de proces omgebouwd en is nu weer in originele staat gebracht.Hermann Göring in de getuigenbank tijdens het proces, hij is al behoorlijk afgevallen.


Zaal 600 anno 2014. Op kleine beeldschermen kun je archiefbeelden en foto's van het proces bekijken.


Links: Tijdens een van de 13 processen werd deze foto van boven genomen. Rechts: Van boven in 2014.


Van december 1946 tot augustus vond het artsenproces plaats. Op bovenstaande foto staat Karl Brandt: hij was de persoonlijke lijfarts van Adolf Hitler en vanaf 1939 het hoofd van het T-4-euthanasieprogramma (moord op gehandicapten).


Links: Om de internationale pers zo goed mogelijk te informeren werd in het gerechtsgebouw een perscentrum ingericht; de persverklaringen werden in het Duits, Engels, Frans en Russisch uitgegeven.
Rechts: De verdachten zaten in de gevangenis direct achter het gerechtsgebouw. Er was een houten gang gebouwd tussen de gevangenis en het gerechtsgebouw.


Om zelfmoord te voorkomen werden de gevangenen 24/7 in de gaten gehouden.
De gevangenis vandaag de dag, nog steeds in gebruik.Op de bovenste verdieping zit een expositie met veel origineel materiaal uit de periode dat de processen plaats vonden, o.a. een bank, verder veel beeld- en geluidsmateriaal.

Archieffoto's: © U.S. National Archives