STIWOT Reizen

Fotoverslag Kasteel Heeswijk-Dinther Terug naar September 1944

Op zondag 17 september 1944 landden meer dan 600 Amerikaanse parachutisten van de 101ste Airborne divisie rondom het kasteel Heeswijk-Dinther. Het is het 1e bataljon van het 501e regiment van de 101ste Airborne Division - de ‘Screaming Eagles - dat eigenlijk had moeten landen bij kasteel Zwanenburg. Ze moesten de bruggen veroveren in Veghel, als onderdeel van operatie Market Garden. Ook andere bruggen vanaf de Belgische grens tot Arnhem moesten worden veroverd. Een Brits landleger kon dan razendsnel oprukken naar het centrum van ons land. Op woensdag 17 september 2014 werd dit nog eens overgedaan door re-enactors.
Links: Verschillende schouder- en mouwemblemen van de Airborne divisies die meededen aan operatie Market Garden. Rechts: Om een landingsgebied aan te geven, werden deze panelen gebruikt. Daarmee werden door ‘Pathfinders’ de codeletters neergelegd die waren afgesproken voor een bepaald gebied. Als de vliegtuigen met parachutisten aankwamen wisten ze: daar moeten we zijn. Bij kasteel Zwanenburg had op 17 september 1944 A1 moeten liggen, als het vliegtuig van de Pathfinders niet was neergeschoten. Op het paneel de helm van Captain William Burd die bij kasteel Heeswijk-Dinther gesneuveld is op 17 september 1944.


In de IJzertoren van kasteel Heeswijk-Dinther was een kleine tentoonstelling te zien.
Links: Re-enactor 101ste Airborne Divisie met op de achtergrond kasteel Heeswijk-Dinther. Rechts: Re-enctactor 101ste Airborne Division met M43 gevechtspak.
Gewondenpost diorama/display.


Links: LZ-A1, voorzijde van kasteel Heeswijk-Dinther. Rechts: LZ-A1, achterzijde van kasteel Heeswijk-Dinther.