STIWOT Reizen

Fotoverslag 70 jarige herdenking Slag om de Schelde

Dit najaar herdenkt het zuiden van Nederland dat het 70 jaar geleden is dat dit deel van het land werd bevrijd. De provincie Zeeland en het westelijke deel van de provincie Noord-Brabant zullen via verschillende activiteiten aandacht aan deze mijlpaal in de geschiedenis schenken en staan in het teken van de “De Slag om de Schelde".

Deze grotendeels vergeten “Slag om de Schelde” was de langste en hevigste veldslag op Nederlands grondgebied. De uitkomst van deze cruciale operatie was bepalend voor het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog.


Het monument van Yerseke voorafgaand aan de kranslegging.

Het programma op zaterdag 25 oktober bestond uit een Herdenkings- en Bevrijdingstocht die de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Adegem (B) en de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom (NL) met elkaar verbonden. Bij de verschillende monumenten langs de route waren kransleggingen, herdenkingen en defilés. Daarnaast vond de officiële herdenking op de Sloedam plaats en gelijktijdig werd op deze dag de inmiddels bekende Mallardmars gelopen. Aan de hele bevrijdingstocht namen een groot aantal historische legervoertuigen deel. De dag werd afgesloten met een defilé door het oude centrum van Bergen op Zoom.

Voor de fotoreportage is Yerseke op Zuid-Beveland uitgekozen om een verslag van de kranslegging en herdenking bij het monument van Yerseke te maken.


Aankomst van de voorhoede van de colonne.


Start kranslegging.

Na afloop van de kranslegging. Op de foto rechts de vertegenwoordiger van de gemeente Reimerswaal, dhr. de Kunder.


Jeeps van de voorhoede.

Hieronder de foto's van de verschillende historische voertuigen die in de colonne langsreden.