STIWOT Reizen

Fotoverslag "Slag om de Elfde Brug" Grave 2015

Van donderdag 17 tot en met zondag 20 september 2015 werd er bij de brug van Grave het evenement “Slag om de Elfde Brug” gehouden. Dit evenement is een eerbetoon aan luitenant John S. Thompson, commandant van het 1e peloton van E-Company van het 504th Parachute Infantry Regiment van de Amerikaanse 82nd Airborne Division.

Luitenant John S. Thompson wist op 17 september 1944 met 16 man de brug bij Grave onbeschadigd in handen te krijgen. Hij en zijn peloton van 16 para’s landden 700 meter van de brug. Nick Keetman was op zondag 20 september om de volgende fotoreportage te maken.


Het doel van de E-compagnie van het 504th PIR van de 82nd Airborne Division: de brug bij Grave, sinds 2004 bekend als de John S. Thompson brug.


Het Duitse en Amerikaanse re-enactors Basecamp Mars en Wijthdijk achter het gemaal van Sasse.


Onderdeel van het evenement was een zogenoemde “Mock Battle”. Wehrmacht-soldaten en -officieren bij brugkazemat ‘Grave Noord’.


Re-enactors die de E- Company van het 504th PIR uitbeelden bestormen brugkazemat ‘Grave Noord’.


Steeds meer Duitse soldaten geven zich over aan de Amerikaanse para’s. Maar de gevechten zijn nog niet voorbij.


De gevechten tussen de Duitse Wehrmacht soldaten en Amerikaanse parachutisten gaan door. Overal in het veld liggen dode en gewonde Duitse soldaten en Amerikaanse parachutisten. Op de achtergrond liggen twee Amerikaanse parachutisten met een BAR.


De bestorming op brug kazemat ‘Grave Noord’ nadert zijn einde. Amerikaanse para’s bewaken Duitse krijgsgevangenen terwijl de gevechten nog steeds doorgaan. Let vooral op de Amerikaanse para-uniformen: licht is een M-42 uniform en donker een M-43 uniform.


Brugkazemat ‘Grave Noord’ is in handen van de Amerikaanse parachutisten. De gevangen genomen Duitse soldaten worden afgevoerd. De gevechten zijn voorbij.


De 16 mannen waar luitenant John S. Thompsom over beschikte hadden de beschikking over de volgende wapens tijdens de aanval op de brug: 12 Garand M-1 geweren, enige Thompson submachine guns, 2 BAR’s (zie foto) en een bazooka.


Links: Het monument bij de brug ter herinnering E Company van het 504th PIR van de 82nd Airborne Divisie, het Britse XXXste legerkorps en de Koninklijke Brigade ‘Prinses Irene’. Recchts: Een Wehrmacht re-enactor op een voorloper van de solex.


82nd Airborne Division re-enactors in het Basecamp.


Willys MB Jeep met een .30 Browning machine gun M1919A4.


Wehrmacht re-enactors in het Basecamp.