STIWOT Reizen

Herdenkingsceremonie Dreyeroord Oosterbeek

Zondagmiddag, na de officiŽle herdenkingsceremonie op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek was er een herdenking bij het voormalige hotel Dreyeroord, ook bekend als 'The White House'. De Werkgroep Behoud Dreyeroord had de ceremonie georganiseerd. Belangrijke aanleiding was dat wellicht de laatste keer is dat het met sloop bedreigde Dreyeroord er in het herdenkingsweekend nog staat.

Tijdens de Slag om Arnhem was hotel Dreyeroord het hoofdkwartier van de 7th King's Own Scottish Borderes. Er is zwaar gevochten. Vele soldaten raakten hier gewond of verloren hun leven. Voor de in grote getale opgekomen bezoekers is het daarom onbegrijpelijk dat gemeente Renkum niets doet om de sloop van dit historische pand tegen te gaan. En dat terwijl die zelfde gemeente veel geld uit trekt om het battlefield tourisme te stimuleren.

De sprekers op de plechtigheid waren de plaatsvervangend militair attachť van Groot BritanniŽ en Niall Cherry, een expert op het gebied van de geschiedenis van de Slag. Na de Last Post en de een minuut stilte, werden er kransen gelegd door Geoff Roberts, een van de laatste veteranen van de 7th KOSB, en verder door de zoon en achterkleinkinderen van Jack Grayburn VC, the Arnhem 1944 Fellowship, the British Legion en de Werkgroep Behoud Dreyeroord.