STIWOT Reizen

Fotoverslag evening airshow Shuttleworth Collection 19 mei 2018

De Shuttleworth Collection op het vliegveld Old Warden in Engeland is een levend museum. De verzameling is in de jaren 30 van de vorige eeuw gestart door Richard Shuttleworth. Richard is in de Tweede Wereldoorlog omgekomen bij een vliegongeluk. Zijn verzameling voertuigen en vliegtuigen is gebleven en alleen maar groter geworden.

In de vliegende collectie bevindt zich het oudste luchtwaardige originele vliegtuig ter wereld, een Bleriot XI. Verder zijn er tal van unieke originele vliegtuigen uit de periode van de Eerste Wereldoorlog tot net na de Tweede Wereldoorlog. Om de collectie completer te maken zijn er van sommige types ook heel mooi nagebouwde replica's. Shuttleworth Collection houdt meerdere airshows per jaar, waaronder enkele 's avonds tussen 6 uur en zonsondergang.

Dit is een fotoverslag van de avond vliegshow op 19 mei 2018. De weersomstandigheden waren perfect. Voor de show kon het publiek sommige vliegtuigen uit de collectie van dichtbij bekijken en in het museum rondkijken. Verder was er een rondrit met een oude bus, werden er enkele proefvluchten gemaakt en was de traditionele voertuigoptocht.Om 6 uur werd de vliegshow geopend met enkele flypasts door de BBMF Lancaster


Daarna waren de Spitfire en de Sea Hurricane aan de beurt


Spitfire VC AR501 van de Shuttleworth Collection maakte haar airhow debuut na een restauratie van 12 jaarWestlander Lysander


Polikarpov Po2
Avro Tutor en Hawker Tomtit, 2 trainers uit de jaren dertig

Tiger Moth

Chipmunk

Miles Magister

Bristol F2b

Bristol M1c
Sopwith Triplane

Sopwith Camel

De Havilland Comet racer (winnaar van de Londen Melbourne race voor de Nederlandse DC2 'Uiver') en de Percival Mew Gull waarmee Alex Henshaw in 1939 een snelheidsrecord neerzette voor een retourvlucht Londen-Kaapstad.

Op 19 mei was aan het eind van de avond de lucht rustig genoeg om met de 'Edwardian planes' te gaan vliegen. Dat zijn vliegtuigen van voor de Eerste Wereldoorlog.