STIWOT Reizen

Onthulling plaquette deportatie Zeeuwse Joden

MIDDELBURG - Op 16 maart 2011 werd onder grote belangstelling een plaquette onthuld in de stationshal van Middelburg. Deze plaquette is ter herinnering aan de Zeeuwse Joden die op 24 maart 1942 door het nazi-regime vanaf dit station op transport werden gesteld en omkwamen in de Duitse concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog.Het transport op die dag tijdens de oorlog bestond uit een aantal Joodse inwoners van Middelburg en andere Joodse burgers die verspreid in de provincie Zeeland woonden. Zij zouden hun stad, dorp en provincie nooit meer terugzien. Van de toenmalige Joodse gemeenschap in Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er waarschijnlijk 120 het slachtoffer van de Holocaust.

In de middag van 16 maart 2011 vertrok vanaf de Synagoge in de Herenstraat nr. 14 een stille tocht van genodigden en nabestaanden, waarbij belangstellenden voor de slachtoffers van de Holocaust zich konden aansluiten. Men liep naar het station van Middelburg, waar de plaquette onthuld werd door de commissaris van de Koningin, Karla Peijs, en burgemeester Koos Schouwenaar van Middelburg en twee Zeeuwse zussen die de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog overleefden. De onthulling vond plaats in aanwezigheid van opperrabbijn J.S. Jacobs.

Er was zeer veel belangstelling: de stationshal stond vol met genodigden, belangstellenden en pers. Bij de overheidsgebouwen in de stad hingen deze dag de vlaggen halfstok uit eerbetoon voor de Joodse slachtoffers.Jan van der Weel, oud-wethouder van Middelburg en oud-voorzitter van het Nederlandse Rode Kruis, heeft het initiatief genomen voor de plaquette in de stationshal, terwijl de Stichting Synagoge Middelburg zich heeft ingezet voor de uiteindelijke realisatie van het kunstwerk. Ook de provincie Zeeland en de gemeente Middelburg hebben een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van deze herinneringsplaquette.

Appie Drielsma, een Limburgse kunstenaar en overlevende van de Holocaust, heeft de herinneringsplaquette ontworpen.De vertaling van de Hebreeuwse tekst onderaan de plaquette:

En de naam van de dode zal
niet worden uitgewist
uit de kring van zijn broeders
en uit de poort van zijn stad.
Gij zijt heden getuigen.

Mia van den Berg
Alle foto's: © STIWOT & Mia van den Berg