STIWOT Reizen

Wageningen - 5 mei 2005

Als ik om 10.00 uur in de veteranentent binnenloop op zoek naar wat oude bekende veteranen (Nieuw-Guinea), valt het al op. Velen zijn er nog niet, maar nu is het al druk. De meeste zijn nog onderweg, hoor ik vertellen. De aanvoerwegen naar Wageningen beginnen al vol te stromen en de extra bussen voor vervoer van het station Ede-Wageningen naar Wageningen worden langzaam aan al ingezet. Mijn kennissen zijn er nog niet en in de tent is nog redelijk te lopen, dus ik kijk eerst maar eens rond.

Britse veteranen

Opvallend is dat er dit jaar meer tafels en stoelen klaar staan voor Tweede Wereldoorlog veteranen. Dat kan ik zien vanwege de bordjes die aan de wand van de tent zijn opgehangen. De tafels en stoelen bij dat bordje vormen namelijk de verzamelplaats voor specifiek die veteranen en hun begeleiders. Voor in de tent eerst de Nederlandse Wo2 veteranen, Mei 1940 de Grebbeberg, Verzet enz, daarnaast de Geallieerde veteranen. D-day veteranen, Market Garden veteranen, Polar Bears enz. Allemaal hebben ze hun eigen plekje toegewezen gekregen. Sommigen zitten al klaar. Vol met gehangen met hun medailles, zitten ze te praten en drinken. Ik loop de tent nog even verder door, Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea, Korea, Sinaï, Libanon, Bosnië, Afghanistan, Irak enz, enz, enz. Vele groepen, diverse veteranenorganisaties en allemaal uiteraard tip-top in marskleding of uniform. In totaal zullen het er uiteindelijk ruim 4500 worden die meelopen. Het grootste Defilé ooit in Wageningen.

Na mijn kennissen te hebben begroet, besluit ik eerst eens buiten en in Wageningen zelf te gaan kijken. Op het voorplein bij de tent is het zoals gewoonlijk weer een gezellige boel. Diverse infostands zijn in een aanliggend gebouw van de Universiteit te bezoeken en zoals ieder jaar zijn er weer diverse re-enactment groepen paraat om hun kunsten aan het publiek te vertonen.

historische voertuigen trokken veel bekijks

In het centrum van Wageningen is het een gezellige en drukke boel. Diverse podia worden al benut om muziek en dans ten toon te spreiden. Hoewel het nog uren duurt voor het Defilé gaat beginnen, zitten diverse mensen al klaar op een plekje achter de dranghekken. Dan zitten ze in ieder geval vooraan.

Het Defilé ’s middags is weer een grote happening. Met serieuze gezichten en, soms wat moeilijk en onwennig, de gedisciplineerde militaire pas er weer in lopen de vele groepen veteranen lang het publiek en langs Prins Willem-Alexander die dit laatste Defilé voor één keer van zijn opa heeft overgenomen.

Belgische Brigade PironBritse veteranen

De grote finale komt in de vorm van een vliegshow. Harvards, een Beechcraft, een Spitfire, samen met een B-25 Mitchell en als klap op de vuurpeil de Avro Lancaster van de Battle of Britain Memorial Flight. Een waardige afsluiting voor een prachtige dag, die helaas (in mijn ogen) voorlopig voor het laatst is georganiseerd.

Wilco Vermeer
Alle foto's: © STIWOT & Wilco Vermeer