STIWOT Reizen

IJsselstein - 5 mei 2005

IJsselstein (bij Utrecht) was dit jaar het decor van een grote bevrijdingsoptocht. Op uitnodiging van de gemeente, Lest we forget en de Stichting Thank You Canada and Allied Force, waren er 150 Canadezen naar IJsselstein gekomen om de bevrijding te vieren.


ook nu weer cadeautjes uit Canadaeen generaal opende het defilé

De dag begon voor de veteranen met een toespraak van de burgemeester van IJsselstein, mr. drs. Wijte, hij heette de veteranen en hun begeleiders hartelijk welkom in IJsselstein. Een aantal veteranen kregen vervolgens uit handen van de burgemeester een herinneringsmedaille uitgereikt. De medaille stond uiteraard in het teken van de 60 jarige bevrijding. Na dit ceremonieël was het de beurt aan de Canadezen om de burgemeester en de organisatoren van deze herdenking te bedanken voor al het werk dat gedaan was.

Na de toespraken en plechtigheden in het Fulcotheater was het wachten op de aankomst van het bevrijdigingsdefilé. De voertuigen hadden die dag een rondrit door de Lopikerwaard op het programma staan, dit was blijkbaar zo'n succes dat ze een uur te laat in IJsselstein aankwamen. De veteranen vermaakte zich ondertussen tussen het publiek. Ook nu weer deelden de veteranen van alles uit, waren het bij de bevrijding nog chocola en sigaretten, nu waren het speltjes en buttons. De jeugd zworm om de veteranen heen, samen op de foto, vragen om correspondentieadressen etc. etc.

motoren en andere voertuigen'Looking for trouble' in de drukke straten van IJsselstein

Om 13:00 uur was het dan eindelijk zo ver, de historische voertuigen reden het plein voor het Fulcotheater op, alwaar het defilé door de burgemeester en de vele veteranen werd afgenomen. De vele jeeps, halftracks, motoren en vrachtwagens konden op veel waardering van het publiek rekenen. Een aantal opgestelde 75mm Houwitsers zorgde ervoor dat half IJsselstein om de paar minuten in elkaar dook, gelukkig werd dit niet de hele middag volgehouden.

Na het defilé op het plein reden de voertuigen de binnenstad van IJsselstein binnen, waar ze opgesteld werden voor het publiek. Al was het wel wat krap in de smalle straatjes, wat weer voor veel opstoppingen zorgden. Een voordeel was hier wel weer van dan je ruim de tijd had om de voertuigen te bekijken. Eenmaal opgesteld, grepen vele,. vooral jeugdige, bezoekers de gelegenheid aan om eens wat vragen te stellen aan de re-enactors.

veteranen en re-enactors trokken samen op

Het was weer een prachtige dag, met prima weer, waarop ik weer vele bekende gezichten ben tegengekomen. Mijn dank gaat dan ook uit naar de organisatoren en de re-enactors van deze dag, blijkbaar vinden ze het niet zo erg als ik ze voor hun voeten loop.

Jeroen Koppes
Alle foto's: İ STIWOT & Jeroen Koppes