STIWOT Reizen

President Bush in Margraten

Zondag 8 mei om 2:45 uur gaat de wekker en een bijzondere dag begint. Precies 60 jaar geleden was het einde van de Tweede Wereldoorlog en dat zal door de Amerikaanse president George W. Bush, premier Balkenende en koningin Beatrix worden herdacht op de Amerikaanse begraafplaats Margraten. In de begeleidende brief werden we verzocht ons tussen 7:00 en 7:30 uur te melden, dus dat betekende vroeg op.

de begraafplaats

Na Jeroen in Helmond te hebben opgehaald zijn we richting Maastricht gereden en zoals de begeleidende brief ons aangaf zouden we via een speciale route moeten rijden en dan stond het vanzelf aangegeven. Na een end rijden van deze route stonden we opeens in Maastricht en zagen we bizar veel politie en militairen. Uiteindelijk vonden we de weg naar Margraten en belanden we vlak voor Margraten in een file van auto's, die eindeloos leek te duren. Een auto of 20 voor ons werd plots de route gesloten en konden we rechtsomkeer maken en moesten we maar ergens rechts. Na lang omrijden kwamen we uiteindelijk weer in Margraten terecht en begon wederom de file. Toen we uiteindelijk op de parkeerplaats stonden was het 08:00 uur en liepen we een gigantische hal in om achteraan in de rij te gaan staan voor de security check.

Na lang in de rij staan konden wij als laatsten van onze rij nog door de security check en werd een gehele hal vol mensen terug naar huis gestuurd, want het was vol! Van deze hal op het industrieterrein van Margraten kwam je via de pendelbus uiteindelijk op de begraafplaats terecht. Dat er overal meer beveiliging aanwezig was dan bezoekers zal u wel niet verbazen, maar bij de aanblik er van was ik ondanks mijn verwachtingen toch verrast door het aantal militairen en politie. Of het nodig is of niet kan ik onmogelijk beoordelen, maar de indruk die dit gaf was ronduit 'absurd'.

President Bush tijdens zijn toespraakhet wachtende publiek, in weer en wind

Maar goed, we liepen van de voorkant van de begraafplaats met een boog om de graven zelf om via de achterkant plaats te nemen op de klaarstaande stoelen. Diverse veteranen en hoge militairen waren van de partij, we liepen dan ook achter twee Nederlandse generaals en opmerkelijk hoe alle Amerikaanse militairen salueerden. Toen we gingen zitten waren er reeds toespraken en kinderen uit Margraten die de vrijheid beschreven, gevolgd door doedelzak muziek en uiteindelijk het inzetten van het Wilhelmus om na 2 maten op onverklaarbare wijze weer te stoppen. Uiteindelijk kwam koningin Beatrix met premier Balkenende als eerste aan en werd er gewacht op de komst van president Bush. Om ons heen waren de mensen vanwege het matige weer gekleed in uitgedeelde oranje en blanke regenponcho's. Dit had een zeer aparte aanblik.

Walter C. Wetzel, Medal of Honorstil staan bij de graven

Uiteindelijk kwam president Bush aan en konden we de begroeting tussen Rice, Bush, Balkenende en Beatrix via grote videoschermen volgen. Er werd een krans gelegd bij de onbekende soldaat en taptoe geblazen gevolgd door volksliederen. Erg indrukwekkend was het overvliegen van 3 Amerikaanse F-16's gevolgd door 4 Nederlandse. Ondanks het matige weer was de sfeer bij het publiek erg goed en zat iedereen vol verwachting te wachten op het verschijnen van Bush, Balkenende en Beatrix voor het publiek, want het leggen van de kransen gebeurde buiten het zicht van het publiek. Uiteindelijk hield Balkenende een toespraak gevolgd door Bush, die dit duidelijk op overtuigender wijze deed. Na het schudden van de handen van veteranen was Bush snel weer verdwenen en begon het publiek de tribune te verlaten.

Zo goed geregeld en makkelijk als we met bussen naar de begraafplaats werden vervoerd, zo ongeregeld was de terugtocht waarbij vrijwel de enige oplossing teruglopen naar de auto was. In een grote stoet liep het publiek terug met halverwege de aanblik van 'Air Froce One' die al stijgend overvloog. Na een lange autorit terug naar huis kwam een bijzondere herdenking ten einde. Voor mij persoonlijk was de herdenking zelf niet bijzonder en zwaar overschaduwd door de extreme beveiligingsmaatregelen die een attractie op zich vormden en deze dag meer dan de moeite waard maakten.

Nederlandse F-16'sAir Force One

Frank van der Drift
Alle foto's: © STIWOT, Frank van der Drift & Jeroen Koppes