STIWOT Reizen

Herbegrafenis Private Arthur Foster

Op 23 maart 2005 vond op de Arnhem-Oosterbeek War Cemetery in Oosterbeek de herbegrafenis plaats van Private Arthur Foster. Zijn stoffelijk overschot werd na ruim 60 jaar bijgezet temidden van de andere gevallenen van de Slag om Arnhem in september 1944.

Op 15 april 2003 vonden werklieden bij toeval het lichaam tijdens werkzaamheden aan de Veerweg in Oosterbeek. Hierna werd het lichaam positief geïdentificeerd als zijnde Private Arthur Foster, 11 Platoon, B Company, 1st Battalion The Border Regiment. Arthur Foster is omgekomen op 21 september 1944, tijdens de Duitse aanval op de posities van de Borders op de strategisch belangrijke Westerbouwing. Naar alle waarschijnlijkheid is hij die dag getroffen door een granaatscherf in het hoofd. De zoektocht naar de familie kon nu van start gaan en deze werd uiteindelijk gevonden.Na de oorlog werden de namen van 33 vermiste mannen van het Border Regiment aangebracht op het gedenkteken in Groesbeek. Private Arthur Foster is nu de vierde Border wiens lichaam gevonden en geïdentificeerd is. Eerder al werden de lichamen van Privates Ernest Eager en Douglas Lowery (1993) en Corporal George Froud (1998) geïdentificeerd en herbegraven op de Arnhem-Oosterbeek War Cemetery in Oosterbeek.

Met militaire eer vindt op de begraafplaats de herbegrafenis plaats. Om 11:00 uur wordt het stoffelijk overschot van Arthur Foster door 6 mannen van het The King’s Own Royal Border Regiment (huidige Border Regiment) binnengedragen, gevolgd door familie en verwanten van Arthur Foster. De dienst wordt voorgegaan door Reverend Robert Williams, chaplain van de 1st Battalion King's Own Royal Border Regiment. Verder bevinden zich onder de genodigden twee veteranen van de Arnhem Veterans Club, te weten Johnny Peters en Jimmy Davenport. Ook zijn enkele hoogwaardigheidsbekleders uit Nederland en Groot-Brittannië en de burgemeester van de gemeente Renkum aanwezig.Verschillende mensen komen aan het woord. Onder hen diverse mannen van het huidige King’s Own Royal Border Regiment zoals de Lieutenant Colonel van het bataljon, Andrew Dennis. Ook worden de betrokken Nederlandse instanties bedankt voor hun inspanningen bij het bergen en identificeren van Arthur Foster. De vice-voorzitter van de Arnhem Veterans Club, Johnny Peters richt ook een woord tot de aanwezigen.

Verder worden er diverse liederen gespeeld door de The King’s Division Normandy Band. Slikken is het vooral wanneer het altijd prachtige ‘Abide with me’ wordt gespeeld en het moment waarop de vlag aan de nabestaanden wordt overhandigd. Aan het einde van de dienst vuurt het erepeloton een drietal saluutschoten en worden ook de volksliederen van Engeland en Nederland gespeeld.Dan, iets voor 12:00 uur laat men de kist met het stoffelijk overschot van Arthur Foster behoedzaam de grond in zakken. Na ruim 60 jaar is hij weer herenigd met zijn kameraden. Het was een mooie, maar vooral indrukwekkende dienst die ons nog lang zal heugen.

Graag zou ik willen afsluiten met een tekst die werd voorgedragen tijdens deze dienst.

Field Marshall Montgomery sent a special order of the day in which he said:
“All Britain will say to you
“You did your best, you all did your duty - and we are proud of you...”
In years to come it will be a great thing for a man to be able to say:
“I fought at Arnhem”


Jeroen Niels
Alle foto's: © STIWOT, Jeroen Niels & Barry van Veen