STIWOT Reizen

Memorial Day 2007

Om 10 uur ging ik dan op weg voor alweer de 62e Memorial Day op de Amerikaanse Militaire Begraafplaats te Margraten. Nadat ik eerst naar Henri-Chapelle was geweest, waar het al een dag eerder Memorial Day was geweest, om bloemen te leggen op mijn adoptiegraf aldaar ben ik naar Margraten gegaan. Het zou mijn eerste Memorial Day worden en ik had dus niet echt een idee van wat ik kon verwachten.

Nadat mijn vader de auto had geparkeerd ging ik de begraafplaats op om naar mijn adoptiegraf te gaan. De begraafplaats was heel mooi versierd. Bij alle graven stonden weer een Nederlands en Amerikaans vlaggetje en de Nederlandse en Amerikaanse vlag hingen halfstok. Daarnaast was er ook van elke Amerikaanse staat een vlag gehesen.

Bij de meeste graven waren er bloemen te vinden die door de adoptanten waren gelegd op de begraafplaats. Er waren zelfs zoveel bloemen gelegd dat de vaasjes voor de bloemen op waren.Het was al erg druk en de eerste mensen zaten al op de tribunes te wachten op de ceremonie die om 15.00 uur zou beginnen. Zij waren in ieder geval verzekerd van een goed plekje op de tribune. Nadat ik bij mijn eigen adoptiegraf bloemen had gelegd en op de foto was gezet voor Fallen But Not Forgotten ging ik naar mijn vader toe die nog een plekje had gevonden op de tribune.

De ceremonie, die begeleid werd door de voor STIWOT'ters inmiddels bekende Frenk Lahaye, begon met de aankomst van enkele generaals en de Commissaris van de Koning van Limburg, dhr. Frissen. Daarna volgden de volksliederen van Nederland en de Verenigde Staten. Er waren enkele sprekers waaronder de Ambassadeur van de Verenigde Staten, Roland E. Arnall en de Supreme Allied Commander Europe, Bantz J. Craddock. Zij maakten o.a. de vergelijking tussen het nazi-regime en de taliban en vertelden hoe verschrikkelijk de oorlog wel niet was.Daarna volgde de kranslegging. Er werden kransen gelegd namens o.a. Hare Majesteit de Koningin, de Verenigde Staten, Groot-Britannië en Polen. Daarnaast door verschillende veteranen associaties van bepaalde eenheden, gemeenten in de buurt van Margraten, gemeente Margraten zelf, verschillende oranjeverenigingen en natuurlijk de American Battle Monuments Commision die de overzeese begraafplaatsen beheerd, dus ook de Amerikaanse Militaire Begraafplaats te Margraten.Als afsluiting van de ceremonie vond er een fly-over plaats van Nederlandse en Amerikaanse vliegtuigen. Zij vlogen in de zogenaamde “Missing man” formatie. Hierbij komen vier vliegtuigen aanvliegen waarna één vliegtuig de formatie verlaat en de overgebleven vliegtuigen doorvliegen in de “Missing man” formatie. Hiermee kwam een indrukwekkende ceremonie ten einde.Deze Memorial Day was een dag om niet te vergeten. Het weer kon misschien iets beter maar dat deed niets af aan de indrukwekkende en prachtige ceremonie. Ik hoop dat ik dit nog vaak mag meemaken.

Sebastiaan Vonk
Alle foto's: © STIWOT & Sebastiaan Vonk