STIWOT Reizen

Presentatie project "Memories to Share"

Op 2 oktober 2009 werd in het Polderhuis te Westkapelle het project "Memories to Share" gepresenteerd. Doel van het project is het verzamelen en vastleggen van Walcherse oorlogsherinneringen, van zowel burgers als militairen. Het is een samenwerking tussen het Royal Marines Museum, het Imperial War Museum en het dijk- en oorlogsmuseum Polderhuis in Westkapelle. STIWOT-medewerkerster Mia van den Berg was erbij en schreef het onderstaande verslag.

Door op tijd van huis te gaan, rekening houdende met een openstaande brug in Middelburg en files door de aanleg van de N57, was ik ruim op tijd aanwezig. De ontvangst was hartelijk in het Polderhuis: "hé een bekend gezicht" en koffie met cake. Wat later een welkom van initiatiefnemers Ivo van Beekhuizen en Ada van Hoof; STIWOT had van hun beiden de uitnodiging gekregen om bij de presentatie van het project aanwezig te zijn.

De toespraak van de voorzitter van het gehele projectDe burgemeester van Veere, Rob van der Zwaag

Het op tijd aanwezig zijn had wel voordelen; zo was er een mogelijkheid om met Chris Newbery, de directeur van het Royal Marines Museum te Southsea in Hampshire, Engeland, kennis te maken en STIWOT onder zijn aandacht te brengen met een – helaas – Nederlandstalige folder en een visitekaartje, wat resulteerde dat hij ook zijn visitekaartje en informatie over zijn museum in Engeland gaf. Op mijn verontschuldiging dat mijn Engels wel te wensen over zou laten, vertelde hij dat zijn Nederlands wel veel slechter zou zijn, dus dat probleem was dan onder gelach gelijk opgelost. Ook de burgemeester van Veere informeerde na kennismaking met veel belangstelling naar waar STIWOT allemaal voor staat en gaf aan blij te zijn dat de zuid-west regio van Nederland ook door STIWOT bekendheid krijgt met "De Slag om de Schelde".

Ondanks het serieuze karakter van de bijeenkomst was de stemming gezellig en er werden onderlinge contacten gelegd. Op de geplande tijd werd de presentatie gestart met een toespraak door de voorzitter van het bestuur van het project, gevolgd door de herinneringen van Ada van Hoof hoe het allemaal tot stand is gekomen, wat erbij kwam kijken en het uiteindelijke resultaat. Een resultaat om trots op te zijn. Daarna volgde een toespraak door burgemeester Rob van der Zwaag van de gemeente Veere, waarna het project "Memories to Share" officieel met een toast gepresenteerd werd. Uitgelegd werd hoe het digitaal werkt met weergave van de tekst in het Nederlands, Engels en Duits.

De commissaris van de Koningin mevrouw Karla Peijs besloot het officiële gedeelte met de toezegging dat "De Slag om de Schelde" meer bekendheid zou krijgen en het uitreiken van een herdenkingsspeld aan drie ooggetuigen die hun verhaal op schrift hadden laten zetten voor "Memories to Share".

Mevrouw Peijs reikt aan drie ooggetuigen die hun verhaal verteld hebben voor het project een herdenkingsspeld uit

De kennismaking met Hans Sakkers, de schrijver van boeken over de oorlog en de Atlantikwall in Zeeland, was een goede gelegenheid om te vertellen dat zijn boeken de belangstelling van STIWOT hebben als naslagwerken. Hij was aangenaam verrast dit te horen en beloofde eens te gaan kijken op de websites. Iedereen was daarna in de gelegenheid om het project te gaan bekijken en bij het verlaten van het Polderhuis was er voor elke genodigde een herinneringsspeldje. Zelf heb ik ervoor gekozen om het project op een minder druk moment te bezoeken, zodat ik alles in alle rust kan bekijken en lezen.

Mia van den Berg
Alle foto's: © Mia van den Berg & STIWOT