STIWOT Reizen

Herdenking en parade Nijmegen - 19 september 2004

Afgelopen zondag was in Nijmegen de laatste groots opgezette herdenking van het bevrijden van Nijmegen en het veroveren van de Waalbruggen. Een korte wandeltocht vanaf het station bracht ons vlak nabij het Traianusplein, waar een lint met voertuigen al stond opgesteld voor de parade.


M18 HellcatAchilles

Zoals vermeld in het programma zouden er 2 rijdende Sherman tanks aanwezig zijn als onderdeel van de parade, maar na lang zoeken konden wij ze niet terugvinden. Er stond wel vooraan in de rij met voertuigen een M18 Hellcat (Amerikaanse tankjager) en zoiets zie je toch niet elke dag. Na het bezichtigen van alle voertuigen kwam er tot onze stomme verbazing een oplegger aanrijden met daarop vastgezet een Achilles (Britse versie van de Amerikaanse M10 Wolverine, tankjager). Deze werd onder grote belangstelling overgereden op een oplegger uit de tweede wereldoorlog voor de parade. Beide voertuigen zijn redelijk zeldzaam in rijdende staat en voor de media is elke tank uit de tweede wereldoorlog een Sherman.

de herdenkingtoespraak van een oud-strijder

Rond 14:30 uur kwamen diverse bussen met veteranen aangereden onder muzikale begeleiding, voor de herdenking op het Traianusplein. Hier waren diverse nationaliteiten vertegenwoordigd zoals o.a. Amerikanen, Britten, Canadezen, Polen en ook Duitsers, Tsjechen en Slowaken. De herdenking bestond uit diverse toespraken van onder andere de burgemeester van Nijmegen Mw. Ter Horst en het voorlezen van een dagboekfragment met muzikale afwisseling. Verder werd er stilgestaan bij de oprichting van een Veteran Association en werd er gebeden. Aan het einde van de herdenking na het ‘taptoe’ een minuut stilte gevolgd door de volksliederen. Uiteindelijk werden er kransen gelegd bij het monument door de verschillende organisaties.

de kransleggingburgemeester Ter Horst in 'Bernhard's' jeep

Na de herdenking konden de veteranen plaatsnemen in de historische voertuigen voor een gedenkwaardig ritje over de brug waarvoor ze 60 jaar geleden zo hard, maar succesvol gevochten hebben. Het soms wat moeilijk klimmen en klauteren in de krappe historische voertuigen deden de veteranen al grappen makend met de chauffeurs en omstanders. Uiteindelijk reden de veteranen al glimlachend en zwaaiend naar het publiek vol trots over de brug heen. De lange parade van ongeveer 40 voertuigen trok langzaam voorbij en verdween over de brug uit ons zicht. Een mooie herinnering aan hen die we zoveel dankbaarheid verschuldigd zijn.

Frank van der Drift
Alle foto's: © STIWOT, Jeroen Koppes & Frank van der Drift