STIWOT Reizen

Tentoonstellingen in omgeving Helmond

60 jaar gelden werd de omgeving van Eindhoven en Helmond bevrijdt tijdens operatie Market Garden. Reden voor diverse Tweede Wereldoorlog verzamelaars om hun spullen eens uit de garage, schuur of woonkamer te halen en deze te tonen aan het publiek.

Helmond
In Helmond is er tussen 6 september en 26 september 2004 een fototentoonstelling ingericht over, voornamelijk, de bevrijding van Helmond op 25 september 1944. Ook wordt er achtergrond informatie gegeven over de rest van operatie Market Garden en de gehele oorlogsgeschiedenis van Helmond.

Deze tentoonstelling bestaat voornamelijk uit foto’s en oude affiches, begeleid door een ruime hoeveelheid tekst. Ook is er een wand met foto’s uit de oorlogsjaren met vergelijkingsfoto’s van nu. Inwoners van Helmond zullen dan ook bepaalde plaatsen zeker herkennen, een goed voorbeeld is de tijdelijke Bayley-brug bij het havenplein. De tentoonstelling is geheel verzorgd door Leo van Aerle. Van Aerle verzameld al 40 jaar en heeft in deze tijd een geweldige verzameling opgebouwd. Slechts een gedeelte hiervan is momenteel te zien.

De tentoonstelling is te zien in het theater ’t Speelhuis in het centrum van Helmond. De tentoonstelling is geopend tijdens de openingsuren van ’t Speelhuis (in ieder geval op werkdagen van 09:00 tot 17:00). Een must voor iedere inwoner van Helmond die niet zo veel weet over de (oorlogs)historie van de stad. Mocht je toevallig in Helmond zijn, neem dan gerust ook een kijkje.

Geldrop-Mierlo
In Kasteel Geldrop, wat in de pas samengevoegde gemeente Geldrop-Mierlo ligt, (op 5 minuten lopen van het station) is ook een tentoonstelling ingericht. Deze is geopend van 12 september tot 24 oktober 2004 en in ieder geval op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zondag geopend van 14:00 tot 17:00.

De tentoonstelling laat de verzameling van 7 inwoners van Geldrop-Mierlo zien en is voornamelijk toegespitst op de acties rond Geldrop en Mierlo. Op de eerste verdieping van het kasteel zijn drie kamers voor de tentoonstelling ingericht. In de eerste kamer treft men radioapparatuur uit de oorlog aan. In de tweede kamer vindt u foto’s van de oorlog in Geldrop en Mierlo, soms met een vergelijkingsfoto met het heden. Ook is er veel informatie te vinden over de in de buurt neergestorte vliegtuigen. In de derde kamer staan tenslotte een aantal poppen met orginele uniformen en uitrustingsstukken op gesteld.

uniformen in Geldropuniformen in Geldrop

Wat precies wat is staat er niet altijd zo duidelijk bij als in Helmond, mocht u echter één van de verzamelaars treffen dan zullen die u alles kunnen vertellen over de diverse items. Een half woord is genoeg om deze heren uitvoerig te laten spreken over hun verzamelingen.

Mocht u tijd hebben om beide tentoonstellingen te bezoeken, ga dan eerst naar Helmond voor de theoretische achtergrond van de strijd in het gebied Helmond-Mierlo-Geldrop. U leert dan dat de aanval op Helmond onder andere is ingezet via Geldrop en Mierlo. Als u dan van Helmond via Mierlo naar Geldrop rijdt, rijdt u over de weg die de Britse troepen hebben gevolgd, zij zijn echter richting Helmond opgerukt. De prijs die zij betaalde is duidelijk terug te zien op de begraafplaats van Mierlo waar u dan langs komt. Er liggen daar 665 militairen begraven.

Mocht u in de buurt zijn, beide tentoonstellingen zijn de moeite waard.

Nuenen
Ook in Nuenen (tussen Eindhoven en Helmond) is een tentoonstelling inricht over de Tweede Wereldoorlog en de strijd in Nuenen in het bijzonder. Er staan twee poppen, er is een video te zien en er is veel documentatie te zien en te lezen. Ook staat er een Harley Davidson uit 1942. In het kort wordt het verloop van de Tweede Wereldoorlog uitgelegd. Uiteraard gaat met wat dieper in op operatie Market Garden en de gevolgden voor Nuenen. Duitse pantzer eenheden hebben namelijk onder andere via Nuenen een tegenaanval op de geallieerden in Eindhoven ondernomen.

De uitleg bij een Walky Talky was: "Een soort korte afstand GSM, gebruikt in de 2e WO". De tentoonstelling is dan ook meer geschikt voor de inwoners van Nuenen zelf dan voor de doorgewinterde WOII-geïnteresseerden. De tentoonstelling is te vinden in de bibliotheek van Nuenen (aan het Van Gogh Plein) en is de gehele maand september te bezichtigen tijdens de openingsuren van zowel het leescafé als de bibliotheek. Zie voor de tijden deze site.

Jeroen Koppes
Alle foto's: © STIWOT & Jeroen Koppes